RM600 million scandal: Govt denies but do you believe?

I was accompanied by Sdr T Kannan and Sdr Lau Weng San to lodge a police report on the RM600 million scandal.

I have made a police report on the RM600 million scandal but receive no reply from the police until today. But the Umno-led BN government has given an answer in Parliament yesterday, denying that each Umno division chief was given RM3 million as “small project fund” (up to them to spend in the way they wanted within two months) .

The answer given by Awang Adek Hussin was not convincing. Looks like after our complaints, Umno has “bent a little” by taking steps to “legallise” the allocation. How? They were using the so-called Implementation Coordination Unit under the Prime Minister Department to receive the RM600 million before passing on to the division chiefs all over the country except Sarawak (no Umno divisions there).

Can the rakyat do anything more on the matter? Yes, by casting a “vote of no confidence” to Umno and other BN parties in the Machap and Ijok by-elections and the coming general elections later this year.

Govt denies RM3m allocations for Umno division chiefs

B.Suresh Ram
The Sun

The government has denied it allocated RM3 million for each Umno division head to implement small-scale projects in their areas.

Deputy Finance Minister Datuk Dr Awang Adek Hussin said the RM3 million is part of the additional RM600 million allocated for development projects in parliamentary constituencies.

“The projects have already been implemented,” he said in reply to a supplementary question from Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Barat) in Parliament (Dewan Rakyat) today.

Lim had asked why there was a RM3 million allocation for every Umno division (parliamentary constituency) which was meant to enrich the respective Umno heads.

He also asked why the RM600 million was allocated without parliamentary approval.

The RM600 allocation was announced by Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi on the eve of last November’s Umno annual general meeting and the RM600 million was disbursed by the Finance Ministry on Dec 22.

Awang Adek said the allocations were channeled to the Implementation Coordination Unit of the Prime Minister’s Department and disbursed to the federal development departments and state development offices.

To an original question from Datuk Nasaruddin Hashim (BN-Parit) on payments to contractors, Awang Adek said the new payment system, introduced last October, has reduced government arrears from RM2.7 billion last September to RM796 million within two months.

“Steps have also been taken to improve payment to contractors and through a Finance Ministry Circular dated Oct 31, 2006. Any payment or claims must be processed and disbursed in 14 days.

“We are also monitoring the payment schedule of bills submitted. Every ministry is required to submit a monthly report on the matter directly to the Treasury,” he added.

To a supplementary question from Datuk Abdul Ghapur Salleh (BN-Kalabakan), Awang Adek said the Treasury currently had 148 claims to settle of which 141 would be paid within seven working days and the remaining within 14 days.

“However, there are still agencies which have failed to adhere to the 14-day period,” he said.

EDITOR’S NOTE by Malaysia-today.net:

EXTRACT OF THE MINUTES OF THE 13 NOVEMBER 2006 CLOSED-DOOR PRE-COUNCIL MEETING WITH THE UMNO DELEGATES ON THE EVE OF THE UMNO GENERAL ASSEMBLY

Ada projek besar yang akan mengambil masa yang lama, projek-projek kecil masih menunggu, masih menunggu untuk dilaksanakan. Saya telahpun membuat keputusan untuk kita percepatkan yang projek kecil ini. Ini untuk immediate need, yang long term, yang berujalan sekarang ni yang melibatkan projek-projek besar, ia akan mengambil masa..orang pun tak sabar menunggu. Betul bila ada projek besar akan ada sub-contractor. Bila UEM mula pembinaan jambatan pulau pinang ke-2 itu akan ada 200 sub-contractor… sub-contractor… 200 peluang untuk sub-contractor kerana kita nak pastikan supaya bahan barang-barang yang digunakan untuk jambatan ini mestilah sekurang-kurangnya 60 peratus adalah barang temapatan. Ini kita hendak dan disinilah akan ada peluang untuk mereka nanti. Tapi projek-projek kecil ada. Saya telahpun bincang perkara ini dengan pihak JKR, Datuk Zin, Kementerian Kewangan, Tan Sri Nor dan Dato Awang Adek, tengok macam mana. Kita hendak tengok macam mana kita nak merancakkan pembangunan projek-rojek kecil yang ada di kawasan-kawasan kita. Yang perlu dipercepatkan, tak payah tunggu tahun depan, bawak cepat, sekarang boleh bawak cepat dan dengan itu yang kita nak bawak dengan cepat ini maka dengan itu kita perlu mengeluarkan perbelanjaan tambahan. Sekarang juga tiga juta bagi setiap kawasan pilihanraya… RM600 juta untuk kesemuanya. Dan kita sebagai parti saya hendak supaya saudara memainkan peranan untuk memperkasakan, untuk mempercepatkan… Bahagian? oh satu Bahagian… bukan kawasan (parlimen)… silap tadi… di sinilah saya harap Ketua-ketua Bahagian akan mainkan peranan untuk…projek dah ada dah ni…bukan cerita bagi duit tak ada projek…dah ada dah pun… dah ada dah pun… kalau dulu tak ada projek nanti rumah buruk pagar bukan main mahal…pasal nak buat projek… rumah cikgu, rumah pegawai kerajaan punya buruk naik pagar bukan main mahal lagi pasal apa? Pasal nak belanja duit. This is not the way, not with me. Kita dah ada projek, lepas tu recommend lah ke Ketua Bahagian dan lepas itu Class F pi jumpa Ketua Bahagian, tak payah jumpa Pak Lah dah. Tenyehlah…pasal tu… tenyehlah tengok.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: